Pelargon är en av våra mest älskade blommor. Den lyser upp och passar lika bra inomhus som utomhus.
Pelargoner finns i hundratals olika varianter. Och bäst av allt – de blommar villigt.
Här tipsar vi om allt hur du bäst sköter om dina pelargoner och får dem att hålla sig fina länge.

 

Vinterförvaring/Övervintring

Om man bestämmer sig för att spara sina pelargoner över vintern finns flera möjligheter. Det ideala är att pelargonerna förvaras ljust och svalt. Då talar vi om en temperatur under 10 grader. Detta går ju inte alltid att ordna och då får man anpassa övervintringen till givna förhållanden.

Frostfritt gäller oavsett vilket sätt man väljer.

En övervintringstemperatur under 10 grader gör att växten stannar upp och då minskar behovet för både ljus och vatten. I temperaturer över 10 grader behövs mer ljus, mer vatten. Sämsta alternativet för övervintringen är mörkt och varmt. Detta brukar inte pelargonerna tåla.

Det är bättre med för lite vatten än för mycket under vintern. Övervattning är den vanligaste orsaken till att pelargoner dör.

Pelargon_majblad_2019-233x300.jpg

 Beskärning
Det diskuteras ofta om man ska beskära pelargoner och i så fall hur mycket och när är bästa tiden? Precis som med vinterförvaringen så finns det inte något enhetligt svar på detta. Man måste inte beskära, men har växten blivit ranglig under vintern är det ett bra sätt att få en fin pelargon igen. Ett annat alternativ är att rensa bort gamla blad och stammar.

Vid beskärning är regeln alltid att klippa eller skära så nära ovanför ett bladpar som möjligt utan att skada tillväxtpunkten. Detta medför att stammen inte så lätt möglar då det i detta område finns ett ämne i plantan som ”läker” snittet.  Om pelargonen är riktigt gänglig måste man kanske klippa tillbaka så mycket att det inte blir några blad kvar. Låt alltid två eller tre ”ögon” bli kvar på stammen så att plantan kan förgrena sig väl.

Ett gott råd är att inte beskära pelargoner som är nyvattnade. Vattna, men låt torka innan du klipper. När bladmassan försvinner är plantan känsligare. Stammarna kan lätt ruttna. Öka på vattningen allteftersom bladen kommer tillbaka.

Bild-1.png

Jord
Pelargoner trivs i en lätt, porös och genomsläpplig jord. Många fullgödslade blom- och planteringsjordar uppfyller dessa krav och fungerar alldeles utmärkt.

Diskussionen om billig eller dyr jord är vanlig. En dyrare jord innehåller fler tillsatser och är av högre kvalitet. pH-värdet på jord som används till pelargoner ska ligga mellan 5,5–6,5.

Rådet är att välja en dyrare jord men ibland kan man ju tänka efter vilka pelargoner man ska plantera. I till exempel stora krukor som står ute hela sommaren och kanske inte ska sparas till vintern  kan man använda en lite billigare jord (inte den billigaste) och blanda med kogödselkompost. Använd sunt förnuft och en bra jord!

Små, små lecakulor används ofta för att göra jorden mer genomsläpplig. Pelargonjord innehåller ofta långtidsgödning och det kan bli för kraftigt till sticklingar och småplantor.

Jorden ska vara lätt att vattna genom när den är torr och om det blir för blött ska den fort torka upp.

Plantjord-hemsida-768x700.jpg

Vatten
Hur ofta och hur mycket vatten ska pelargonerna ha? Det är en omöjlig fråga att svara på. Svaret blir ”när det behövs”! Det beror på vilken sorts pelargon det är, hur stor krukan är, hur varmt det är. Faktorerna som inverkar på vattenmängden är många.

Pelargoner tål torka men blir finast om de får torka upp och inte ut. Det är en skillnad mellan upp och ut som är bra att tänka på. Om plantorna torkar ut helt mellan vattningarna stannar de upp i växten.

Var försiktig så att inte det kommer vatten på blad och stammar då detta ökar risken för svampangrepp och andra sjukdomar.  Om det är möjligt, vattna underifrån.

Kom ihåg att övervattning är den vanligaste orsaken till att pelargonerna inte trivs eller till och med dör.

shutterstock_107226572-768x875.jpg

Näring
Det finns många olika sorters näring att tillgå. Enkelt att använda är flytande gödning som med fördel ges vid varje vattning. En näring med stort kaliuminnehåll gynnar blomningen.

Långtidsgödning finns som tillsats i vissa jordsorter, bland annat pelargonjord. Detta kan bli för kraftigt för sticklingar och småplantor.  Långtidsgödning kan med fördel tillsättas till pelargoner i amplar och krukor over tio liter. Därutöver får hängpelargoner och de stora krukorna flytande gödning under sommaren.

Det finns många olika sorters gödningsmedel på marknaden. Det går även bra att göra egen av till exempel nässlor. Här är det intresse och möjligheter som avgör vad man väljer, men kom ihåg – pelargoner älskar näring.

GIVA_Pelargon_39_90-233x300.jpg

Omplantering
Behöver man verkligen plantera om sina pelargoner? Även här råder delade meningar. Några menar att det är tillräckligt att fylla på ny jord i krukan, speciellt om det är pelargoner i stora otympliga krukor. Men om pelargonerna blir omplanterade och får ny jord varje år så blir det enligt min mening finare plantor. Det kan till och med behövas flera omplanteringar under säsongen om plantan växer ur sin kruka.

Börja med att beskära pelargonerna. Vänta  sedan några veckor med omplanteringen. Då slösar man ingen tid och jord på de plantor som inte överlever vinterförvaringen.

Det går lika bra att klippa och plantera om samtidigt. Se till att det blir balans ”över och under” jord. Ju mer man klipper ner pelargonen desto mer kan man ta bort av gamla rötter. Har man bara format plantan så lämna kvar mer av det gamla.

Vi bad några ur vår personal att svara på vilken deras favoritpelargon är. Så här svarade de:

 

Ystad_32-233x300.jpg