Äntligen börjar vårvärmen smyga sig på och dagarna bjuder på mer sol – maj är här med besked. Efter lång väntan kan du förhoppningsvis njuta av många fikastunder utomhus. Passa samtidigt på att se över gräsmattan och vänj dina försådda grönsaker, kryddor och blommor vid livet utomhus. Nu kan du också börja välja bland sommarblommor och grönsaker att direktså ute i rabatt, palllkrage och kruka.

 

Rensa och fika i vårvädret!

Har du inte hunnit rensa i rabatter och bland buskar och träd tidigare under våren är det hög tid nu i maj. Det blir dessutom enklare nu när buskar och träd blommar och avslöjar vilka grenar och växter som är döda eller vissna.

I maj är det också en god idé att se till att maskrosor, tistlar och annat ogräs rensas bort i tid innan de sätter frö. Då behöver du inte rensa lika mycket ogräs senare i sommar. Efter regn är det ett bra tillfälle att dra upp ogräsen eftersom de lättare släpper ur fuktig jord. Ett tips är också att så blommor mellan grönsakerna så att de växer tätt ihop. Då blir det ingen plats över för ogräset att växa och samtidigt blir grönsakslandet vackrare och mer frodigt. Passa även på att ta flera pauser och och njut av härliga fikastunder i vårvädret!

Har du fortfarande kvar frusna bär eller fruktbitar i frysen från förra säsongen så passa på att njuta av svalkande saftbål med frukt och bär i vårsolen. På så vis gör du plats för de kommande rabarberna och annat smått och gott från trädgården som du vill frysa in senare i sommar.

Direktså sallat, ärtor och rädisor i omgångar och njut av skörd hela sommaren

Maj är den stora månaden för direktsådder – åtminstone om du bor i de södra delarna av Sverige. Direktså lättodlade grönsaker som sallat,  sockerärter och rädisor. Det går bra att så de här grönsakerna i en eller ett par omgångar till under sommaren. På så vis kan du skörda mer och oftare, ända fram till tidig höst. 

Odlar du med barnen så är sockerärtor enkelt att lyckas med. Du kan till och med odla ärtorna i en stor kruka eller en odlingslåda. Sätt ner några långa pinnar i jorden utmed kanterna och knyt ihop dem i toppen så har du enkelt skapat ett praktiskt växtstöd. Det blir enkelt för barnen att sköta och vattna sina egna ärtor när de växer i en kruka och senare kan de även skörda de goda ärtorna. Det är alldeles ljuvligt att plocka en söt ärtbalja från plantan och stoppa den direkt i munnen när en har vägarna förbi sin favoritkruka.

Odla din egen lök

Egenodlad, färsk lök har en fantastiskt mild och härlig smak. Vill du odla din egen lök så är det hög tid nu i maj. Enklaste sättet att lyckas med egen odling av lök är att köpa värmebehandlad sättlök i trädgårdsbutiken och sätta i trädgårdslandet. Mer om hur du enkelt odlar din egen lök ger Nelson garden dig här.

Odla-gul-lök.jpg

Stödså för finare gräsmatta hela sommaren

För att ge gräsmattan en bra start på säsongen är det nu hög tid att reparera och förbättra där det behövs. De flesta grässorter gror först när jordtemperaturen letar sig upp mot 8–10 grader. Se till att mattan är fri från mossa och ogräs, lägg till lite ny jord vid behov och fördela de nya gräsfröna jämnt. Packa sedan ytan med exempelvis en kratta och håll jorden jämnt fuktig tills de nya fröna grott ordentligt. Är det bara fläckvis du vill reparera gräsmattan så finns det extra snabbgroende gräsfröer som hjälper dig att förnya din gräsmatta på omkring 7–10 dagar.

Grasfro_Villaplus_1_kg_Nelson_garden-233x300.jpg

Vänj förodlade plantor försiktigt vid livet ute

Blommor-på-avhärdning.jpg

Grönsaker och sommarblommor som du förodlat inomhus kan flyttas ut om risken för frostgrader på nätterna är liten.

Låt plantrona vänja sig vid utelivet genom att först låta dem stå ute bara några timmar om dan i sina krukor. Ställ alltså ut dem i skugga eller halvskugga och vänj dem successivt vid solljuset under en veckas tid. Därefter kan du sätta ner dem i rabatt, pallkragar eller stora krukor för att växa vidare utomhus dygnet runt. Mer om hur du vänjer dina växter vid utelivet visar Nelson garden dig här.

 

Dags för härliga sommarblommor!

Pertunia-685x1024.jpg

Vilka sommarblommor vill du ha i dina blomsterrabatter eller krukor? Sommarblommor ger dig prunkande underbara krukor som ger dig garanterad sommarkänsla.

Rosenskära_nb_maj_2020-768x512.jpg

 

Vi på Blomsterhuset Europa älskar sommarblommor och erbjuder ett omfattande sortiment för att garantera att du hittar din favorit.

Vad du än gillar, stilrent, färgsprakande eller lite mer avant garde för din fantasi leva ut när du planterar dina sommarblommor.

Sommarblommor-mix-ampel-768x514.jpg

Pelargoner, margeriter, petunior, tagetes, lobelia stjärnöga, blomstertobak, snöflinga, stjärnöga, rosenskära, lobelia…ja, listan över sommarblommor är nästan oändlig och likaså formerna, dofterna ocgh färgerna.

Sommarblommor-kruka-768x512.jpg

Skapa ditt eget sommarparadis med vackra sommarblommor!

Kärlekspelargon-683x1024.jpg

 

Odla ätbara blommor

Odla gärna ätbara blommor bland grönsakerna i trädgårdslandet. På så vis får du ett vackrare land att njuta av och samtidigt kan du plocka med några ätbara blommor varje gång du skördar din sallat. Genom att låta grönsaker och blommor växa tätt kväver du också eventuellt ogräs. Tips från Nelson garden om ätbara blommor att odla hittar du här.